Elizabetes iela 25, Rīga
T. 67322400
M.T. 29238402

Aizdomīgo vielu vārdnīca

(saraksts tiek arvien papildināts)

 

Soil Association izmanto piesardzības principu, lai noteiktu, vai sastāvdaļa atbilst organiskajiem veselības un skaistumkopšanas standartiem. Citiem vārdiem sakot, „ja ir šaubas, tad neizmanto” – ja kāds pētījums izraisa šaubas par sastāvdaļas drošību attiecībā uz cilvēkiem vai vidi, tad šo sastāvdaļu nav atļauts lietot.

 

Tālāk minētās vielas ir visizplatītākās no Soil Associationsertificētajos produktos aizliegtajām vielām, kuras netiek izmantotas Essential Care kosmētikā (mūsu kosmētikas sastāvdaļas meklē šeit !). Lai arī Eiropas Savienība pēdējā laikā cenšas ierobežot potenciālo alergēnu izmantošanu, visas šīs vielas vēl joprojām ir atļautas un ļoti bieži izmantotas:

 

Mākslīgā krāsviela vai smaržviela („parfum”) (ja netiek kvalificēta kā ēteriskā eļļa)

"19% bērnu, kam ir ekzēma, ir jutīgi pret smaržvielām.” (8)

Daudzi citi pētījumi sasaista pēdējo gadu pieaugošo dermatīta izplatību ar mākslīgo smaržvielu arvien biežāku izmantošanu.

N.B. "ftalāti" ir alergēni, kas atrodas atsevišķās aromātiskajās ķīmiskajās vielās un nagu lakās; lielu daļu no tiem jau ierobežo ES likumdošana.

 

dimetikons (dimethicone) (vai jebkurš cits silikona produkts)

 

Hidroģenētas eļļas

pilnībā pārstrādātām un rafinētām hidroģenētām taukvielām nav absolūti nekādas vērtības attiecībā uz ādas kopšanu, un to lietošana var izraisīt sirds slimības, jo tās padara cietas artēriju sieniņas.

 

Lanolīns

Aitas vilnas blakus produkts, kas pesticīdu nogulšņu dēļ var izraisīt ādas jutīgumu.

 

Metildibromo glutaronitrils (Methyldibromo glutaronitrile)

"Nav noteikts metildibromo glutaronitrila (MDBGN) līmenis kosmētiskajos produktos, kas būtu drošs...Ieteicams, lai tas vispār nebūtu kosmētiskajā produktā.” (2)

Pēdējo gadu laikā ES ir samazinājusi šī konservanta atļauto līmeni līdz 0,1% ķermeņa mazgāšanas līdzekļos, taču tā izmantošana tomēr ir izplatīta.

 

Nanodaļiņas
Pašlaik nav pietiekamu pierādījumu, kas atbalstītu to izmantošanu. Pastāv aizdomas, ka tie sagrauj organisma ķīmisko sastāvu.

 

Parabēnu konservanti (butilparabēns, etilparabēns, metilparabēns, propilparabēns) (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben)

Neņemot vērā, ka tie karina ādu, pēdējā laikā parabēnus saista arī ar krūts vēža rašanos: "Parabēnu klātbūtne audzēju paraugos sakrīt ar vispārējo hipotēzi, ka ir saistība starp estrogēna savienojumiem, ko pašlaik izmanto padušu kosmētiskajos līdzekļos, un krūts vēzi." (1)

 

Zemesriekstu eļļa 

 

Naftas eļļas (petroleum oils), piemēram, petrolatums un minerāleļļa (mineral oil) un šķidrais parafīns (liquid paraffin)

Tie varbūt arī ir nākuši no zemes, taču mirušie petroķīmiskie produkti ādai un veselībai neko labu nesniedz. Tie uz ādas virsmas rada plēvi un nobloķē poras, aizturot mitrumu iekšpusē, taču neļauj caur ādu izdalīties toksīniem. Tie ne tikai neļauj ādai elpot un absorbēt eļļā šķīstošos vitamīnus, kas ir tik vitāli nepieciešami ādas veselībai un atjaunošanai, bet tie patiesībā paātrina novecošanās procesu, veicinot brīvo radikāļu rašanos, – kas ir reāla problēma ekzēmas un dermatīta slimniekiem. 

Testos, kas veikti ar 100 bērniem Šefīldas Bērnu slimnīcā (Sheffield Children`s hospital), tika secināts:
"56% gadījumos, kad tika lietots ūdeni saturošais krēms [uz naftas bāzes], bija tūlītēja ādas reakcija... Ādas reakcija uz ūdeni saturošajiem krēmiem bērniem ar atopisko ekzēmu ir tik izplatīta, ka šo krēmu vajadzētu lietot tikai kā ziepju aizstājēju un nevis uz ādas smērējamu mīkstinošu līdzekli." (6)

Petroķīmisko produktu ražošanas process ārkārtīgi piesārņo mūsu vidi.

 

Naftas produktu atvasinājumi ir:

Propilēnglikols (propylene glycol) un butilēnglikols (butylene glycol), kas izraisa ādas jutīgumu.

 

Nātrija lauril/lauret sulfāts (SLS un SLES) (sodium lauryl(eth) sulphate) (vai citi sulfāta ķīmiskie tīrītāji)

"Nātrija lauril sulfāts visā pasaulē tiek izmantots klīniskos pētījumos kā ādas kairinātājs." (4).
Citi akyl sulfāta ķīmiskie tīrītāji pēc sabiedrības domām ir mazāk kaitīgi ādai, bet Soil Association ir aizliegusi tos lietot, pamatojoties uz vides saglabāšanu.

 

Ar šķīdinātājiem iegūtas vielas

Tajā skaitā ar šķīdinātājiem iegūtas ēteriskās eļļas, kas var saturēt toksiskos šķīdinātāja pārpalikumus.

 

Alkilamīdi; uz kosmētikas līdzekļu etiķetēm atzīmēti kā:

 

Dietanolamīns (diethanolamine) (DEA)

Monoetanolamīns (monoethanolamine) (MEA)

Trietanolamīns (triethanolamine) (TEA), dažreiz tiem priekšā vēl ir `cocamide` (kokamīds)

Pamatā lieto kā putu veidotājus šampūnos, taču tos var izmantot arī kā biezinātājus vai sasaistītājus. trietanolamīnu izmanto kā pH līdzsvarotāju. Daži pierādījumi liek domāt, ka tie var kairināt ādu. Turklāt alkilamīdi satur brīvo amīnu, kas kosmētiskajos līdzekļos var apvienoties ar formaldehīdu veidojošajiem konservantiem, un pastāv aizdomas, ka tie var izveidot nitrozamīnus (kancerogēnas vielas)

 

Imidazolidinil urīnviela (Imidazolidinyl Urea) un diazolidinil urīnviela (Diazolidinyl Urea)

Šie ir visplašāk izmantotie konservanti pēc parabēniem. "bīstama viela, kas saskarē ar ādu padara to jutīgu." (3)

 

Atsauksmes

(1) Journal of Applied Toxicology, vol. 24, 2004 p.1-4,

 (2) EU Scientific Committee on Consumer Products, 15/3/05;

 (3) Australian Government Final Report on Hazard Classification of Skin Sensitisers, January 2005;

 (4) Journal of the American School of Toxicology, Vol. 2, No. 7, 1983;

 (5) Danish Environmental Agency Project 615, 2001; Sources:

(6) The Pharmaceutical Journal, vol. 271, 2003;

(8) Contact Dermatitis, vol. 48, p.59, 2003

 

Avots: Essential Care (Organics) Ltd.